• Lia Vernescu

Shoo away!


N-am mai scris de mult în somn. Aproape toate frazele-cheie din Runa (cele scrise în italic) sunt scrise în somn. Recent, însă, m-am trezit (la propriu) scriind din nou. Spre dezamăgirea mea, era un ceva ce avea titlul penibil „gelozie” (puah!), un sentiment care mi-e foarte străin, m-a încercat, vag, prin tinerețe. Era așa: „prea mulți ochi / din fire de nisip / te privesc”. Și atât. Hm. Titlul potrivit ar fi trebuit să fie „Paranoia”. Sau „MI5, SRI ori KGB?!”

Am un cititor. Un singur cititor care revine periodic (în medie la 5 zile, din septembrie anul trecut). E din România. Cred că e un robot uman (îmbătrânit în rele). Pentru că: nu citește de plăcere ci scanează periodic, compulsiv și exclusiv, blogul; n-are nici un fel de reacție; nu cunoaște, sau nu suportă engleza. Probabil Google-ul românesc sau serviciile secrete românești - spre deosebire de cele americane și britanice, care scanează automatic și instantaneu tot ce scriu sau modific („automatică = ramură a științei și tehnicii care se ocupă cu studiul metodelor și al mijloacelor pentru efectuarea proceselor tehnice fără participarea directă a omului”) - deci, probabil că ăștia români nu-s robotizați (intenționat sau nu) și atunci folosesc roboți umani, care scanează nu instantaneu, ci periodic. Dacă nu e un robot uman, atunci e cineva care e în pană de inspirație și știe că la mine, ca de obicei, găsește idei. Dacă nu e nici asta, atunci e un psihopat(ă). Nu-i trebuie literatura, ci numai textele referitoare la mine, la ce mi se întâmplă, la părerile mele politice, sau pe unde călătoresc. Clar un psihopat(ă) de care e plin internetul. Scary!

Altfel, le mulțumesc cititorilor mei întâmplători și necunoscuți. Le mulțumesc și celor cunoscuți, prietenii mei, care nu mă citesc deloc; nu faptul că nu mă citesc m-a ofuscat, ci motivul: îmi spun în față că scriu texte îmbârligate, plicticoase și prea lungi - ăsta e primul lucru la care se uită și, dacă textul e prea lung, sau nu e „haios”, sau n-are poze cu VIP-uri și povești neapărat de succes, la canal! Firește. Îi înțeleg, nimeni n-are timp de baliverne. Așadar, le mulțumesc tuturor.

Iar robotului ăstuia uman sau ne-uman: good luck în altă parte! Shoo away!