top of page
  • Lia Vernescu

„Românicul” liber nevaccinat. O țară sub psihoză. Recviem bizar și absurd pentru o prietenie defunctă

UPDATE 2023: Anul acesta, tatăl meu a murit. Cauza: cancer pulmonar galopant provocat de Covid. A fost infectat prima dată la începutul pandemiei în 2020 când vaccinul încă nu se inventase. De atunci a rămas cu probleme respiratorii grave. Apoi, în 2023, a murit de cancer pulmonar, cu observația medicilor că au descoperit la analize că era Covid pozitiv la momentul morții. Așa că orice ”scuză” a antivacciniștilor este, pentru mine, egală cu o crimă.



- text scris în memoria unor persoane dragi, nevaccinate - nu fiindcă n-au vrut vaccin, ci fiindcă n-au avut acces la el -


Patricia. A most beautiful human being. A cărat toată viața un tub de oxigen într-un căruț după ea la care era conectată în permanență prin diverse fire. Avea piciorușe de copil, subțiri și deformate de boală. Pentru că, în copilărie, n-a putut avea acces la vaccinul polio. A murit de complicații acum doi ani. Încă aștept să aud sunetul ghetuțelor ei ortopedice în preajmă, să-i simt mâna fermă pe braț, să-i văd ochii mari, curioși, extrem de vii și verzi ca un măr paradisiac - cei mai frumoși ochi; îi întrezăream dincolo de ochelari și de furtunelul de plastic care-i conecta nările la aparatul de respirat și, odată ce îi localizam, erau pentru mine o oază, un tărâm fermecat, o bucată de paradis...


Inițial, cu ea în minte am scris acest text. Însă, treptat, textul a devenit un fel de recviem bizar și absurd pentru o prietenie defunctă (= cum să-ți pierzi și ultimii prieteni de o viață pe care-i mai ai în țară)... Să fie clar: am scris acest text nu ca să mă dau mare și deșteaptă, nu ca să mi se dea dreptate cu orice preț, nu ca să-mi "jignesc" prietenii români nevaccinați și nici pe românii nevaccinați în general, nu ca să-mi "bat joc", cum mi s-a reproșat. Am scris acest text din revoltă, din datoria de a încerca să fac ceva concret, din dorința de a înțelege de ce atât de mulți români refuză vaccinul, și cu speranța că poate li se schimbă părerea și n-o să vină niciodată clipa în care să fie cazul să spun cuiva, nici măcar în gând, "I told you so!"


* * *


Înainte de orice, a se viziona ASTA. Apoi:

- documentar Deutsche Welle. Un singur pacient covid în terapie intensivă costă treizeci de mii de euro și are nevoie de cel puțin 4 cadre medicale să-l îngrijească. Priviți imaginile. Antivacciniștii refuză vaccinul gratuit dar vor tratament de treizeci mii euro gratuit.

- Olanda amână toate intervențiile chirurgicale pentru pacienții cardiaci sau bolnavi de cancer, din cauza noului val covid. E drept? E corect? De ce nevaccinații sunt tratați preferențial și cu prioritate? De ce cardiacii și cei bolnavi de cancer rămân netratați din cauza nevaccinaților?


Cât de profetici au fost cei care, acum un an, când vaccinul încă nu era gata, avertizau: "Developing a safe, effective coronavirus vaccine will be a monumental achievement, but it might not be enough. Encouraging people to actually get the vaccine might be the real battle, and people are even less predictable than viruses." - Inside the Mind of an Anti-vaxxer, by Olga Khazan, 16 oct.2020, The Atlantic. Azi am descoperit acest articol (12 dec.2021); instinctiv inclusesem deja în textul meu argumentele sugerate de ei. Pare că nu-s singura de pe planetă interesată de ce e în mintea unui antivaccinist.

"For those who are afraid of injecting unnatural substances into their bodies: You know what else is a foreign substance that enters the body and can potentially do harm? Diseases themselves [covid]. And vaccines are the single best way to prevent these violations of bodily sanctity." - Matt Motta, a political-science professor at Oklahoma State University, citat în același articol de mai sus. Da, virusurile, covidul însuși este o substanță străină care-ți intră în corp și poate face ravagii sau chiar fi letal; chiar un covid ușor sau moderat poate degenera în long-covid (organe afectate pe viață) după câteva luni. Așa că: no, thank you! Eu nu vreau în corpul meu nici un fel de virus de liliac sau alte creaturi, nici un virus chinezesc, manipulat în laborator sau nu, și nimic chinezesc for that matter! Probabil antivacciniștii sunt dintre cei care ar mânca cu plăcere o ciorbă cu ceva sânge, limfă și excremente de liliac, nu-i așa? Ce preferă să intre în corpul lor: un vaccin, sau un virus de liliac chinezesc?



* * *


În România, o persoană moare de covid la fiecare 5 minute. Cea mai mare rată de mortalitate covid din lume. Carnagiu. Vinovați? Nevaccinații.


În criza covid din România, toată presa scrisă românească vede numai politicul. Însă politicul e abia pe locul doi. Nimeni nu vede și nu vorbește despre principalii responsabili de carnagiul covid: nevaccinații. Nimeni nu-i scutură, nimeni nu-i responsabilizează. Nu trebuie demonizați ci responsabilizați, trezit spiritul civic și simțul datoriei. De fapt, unde le e umanitatea? Nu numai politicienii calcă pe cadavre ci și nevaccinații - cei care refuză vaccinul, și mai ales cei care demonizează vaccinul. They are delusional and have lost their judgement. ... Am impresia că aici am dat și definiția politicianului român (incluzând președintele, care numai apolitic nu e), nu doar a nevaccinatului.


În România frica de vaccin e mai mare decât frica de covid, de boală, de moarte. Asta se cheamă psihoză. România majoritar nevaccinată e o țară sub psihoză. Un bolnav de psihoză nu mai e capabil să ia decizii sigure, raționale. Deciziile lui pot fi un pericol. În cazul pandemiei, deciziile nevaccinaților sunt un pericol de moarte. De altfel, a nu te vaccina e o sinucidere. Când cineva alege să se sinucidă, tot boală psihică se cheamă. Tendință suicidară și psihoză antivaccin. De fapt, asta e numai o formă voalată de a pune un nume elegant și metafizic unui probabil adevăr cras și banal: egoismul lor atroce. Îi doare drept în cur de ceilalți și de restul planetei. N-au simțul datoriei, nici conștiință civică. În vremuri de pandemie, a te vaccina nu mai e opțiune personală ci datorie morală și mai ales civică: a te vaccina înseamnă a te proteja pe tine, pe ceilalți și sistemul de sănătate. Într-un final, a proteja întreaga planetă. Toată planeta face eforturi să stopeze covidul, și se vaccinează masiv. Numai România - majoritar nu. Că România a fost întotdeauna... altfel? Se vede acum în ce fel.


Știu că există nevaccinați și antivacciniști și în alte țări, chiar în țări occidentale (britănicul, olăndicul etc., germănicul mai ales, că și ăștia-s mulți nevaccinați), dar, din fericire, acolo ei nu predomină și nu domină o țară întreagă, ca în România. E normal să existe și idei dinastea, dar nu e normal ca aproape un întreg popor să fie halucinat astfel.


Precizare: când spun "nevaccinați" mă refer la cei care refuză conștient vaccinul, nu cred în vaccin, demonizează vaccinul; or fi și nevaccinați care, din motive medicale (f rare și puține), nu se pot vaccina, dar numărul lor probabil că e infim. Și mai există nevaccinați copii și adolescenți; citesc în presă că mulți adolescenți vor să se vaccineze însă părinții nu-și dau acordul. Adolescenții sunt mult mai responsabili decât părinții lor. Părinți denaturați, părinți criminali. Asta ar spune un părinte spaniol despre acești părinți români. În Spania grupa de vârstă 12-19 ani este vaccinată 80% doza completă și 84% prima doză.


De altfel, o tipologie a nevaccinatului e necesară, înainte de toate. Mi s-au scos ochii că am pus în aceeași oală un nevaccinat de frică cu unul care e antivaccinist convins. Așadar, tipologii create de mine:


- Vaxofóbii - le e frică de vaccin fiindcă n-a fost testat destul. 6.7 miliarde doze administrate global până acum nu le e destul; nu trăim în secolul 20, medicina și tehnologia au avansat, nu mai trebuie de ani de zile pentru testare. În cursa nebună contra covid opțiunea era una singură: ori covid, ori vaccin. Dacă toată planeta aștepta 5 ani testare, la ora asta eram morți cu toții.


- Vaxo-xeno-establishmento-fóbii = vaxofóbi + n-au încredere în vaccin fiindcă, zic ei, n-au încredere în nimic: nimic și nimeni din țară, și nimic și nimeni din afară, în special din occident - autorități, instituții și massmedia care, zic ei, mint, exagerează, inventează, mai ales ăia care au inventat vaccinul. I-aș întreba: da' în paracetamol aveți încredere? Zic ei că neîncrederea asta e în genele lor de români trăiți sub dictatură, comuniști șamd, că trauma asta trebuie înțeleasă, nu stigmatizată - de aici eu deduc că România are nevoie de psihoterapie națională. Că să nu-i judecăm. Că neîncrederea duce la frică și frica te face să nu mai raționezi normal. Dacă e așa, cum ei singuri spun, înseamnă că ei nu mai sunt capabili de a lua decizii raționale și sigure. Nici pentru ei, nici pentru alții. Așadar decizia lor de a nu se vaccina e irațională, greșită, periculoasă, suicidară. În plus, zisa neîncredere din genele lor de români sub dictatură nu explică deloc de ce eu și toți ai mei și toată lumea din România pe care o cunosc e vaccinată, și toți românii pe care-i cunosc din diaspora, cu excepția a doi prieteni din București. Dacă e așa, tatăl meu de 80 de ani, care a trăit din plin ceaușismul, de ce a cerut singur să se vaccineze și cu doza a treia? Teza lor cu neîncrederea e abureală. Smokescreen.

(Aud că o parte din ei se vaccinează totuși; unii - pe ascuns ca să nu afle ceilalți antivacciniști și să râdă de ei; alții, din sacrificiu! dacă-s mai mulți într-o familie, țin consiliu și decid că unul din ei trebuie să se sacrifice și să se vaccineze, în caz că fac toți covid să fie măcar unul în putere să poată avea grijă de ceilalți. Se vaccinează nu din convingere, ci din sacrificiu! Așadar admit că cel care se vaccinează o să fie singurul sănătos, însă tot consideră vaccinul o otravă! Să-mi explice cineva ce e în mintea lor, că nu înțeleg.)


- Vaxo-demonizatorii - ăștia vin la pachet cu


- Vaxo-conspiraționiștii - aici e o paletă foarte vesel colorată pe care n-am nervii necesari s-o cartografiez. Unii sună cam așa: cei vaccinați or să moară peste 2 ani sau 5 că așa au programat ăia vaccinul, să ne omoare fix la ora 14:30 pe la 1900 toamna (de unde iau ei cifrele astea? or să moară din care cauză anume? și cine anume vrea să moară toată omenirea?), or să ne crească coarne, un deget în plus (păcat că nu crește și un creier în plus, unii ar avea nevoie), o să facem tromboză (riscul de a face tromboză de la covid e de 10 ori mai mare; vaccinurile ARNm nu au riscul ăsta), or să rămână masculii impotenți (fără comentarii, dar n-ar fi rău, selectiv), o să ne transformăm în zombie (unii sunt deja și fără vaccin); că și vaccinații fac covid (da, cei care au certificate de vaccinare false - o ilegalitate, și mai și compromit ideea de vaccin; celor care nu știu: vaccinul nu e ca să nu faci covid, ci e ca să nu faci covid grav, să nu ajungi în spital, să nu mori, să nu pui presiune pe sistemul sanitar; vaccinații care fac covid acum sunt cei vaccinați cu 6 luni în urmă, pentru că după 6 luni vaccinul pierde eficacitatea, de asta occidentul a început vaccinarea cu doza a treia); dar cea mai tare e faza cu cipul din seringă: nu ne injectează vaccin, ne injectează cipuri. Și ne injectează și 5G!


- Pseudocreștino-vaxo-demonizatorii - care-s și negaționiști covid, și anti-mască, cea mai sinistră categorie: preoți, habotnici, în general fundamentaliștii ortodocși (care în România sunt mulți, vorba lui Alexandru Lăpușneanu din nuvela lui Negruzzi). Un singur exemplu: în secolul 21, un preot din zona Târgu Mureș face propagandă antivaccin (citez): "nu vă vaccinați, vaccinul e leacul diavolului și e făcut din celule de făt avortat"! Clar, au băgat pe dracul în seringă și ni-l injectează tuturor! ; despre ce fac, zic și propagă acești întunecați - separat. Au vieți umane pe conștiință, sunt criminali. Se autodeclară creștini, dar nu sunt creștini. N-au nimic în comun cu creștinismul. Mai degrabă-s chiar diavolul.


Ba chiar aflu, cu stupoare, că "bisericile, mănăstirile și toate unitățile de cult religios au fost exceptate de la orice restricții." Mai mult, în cazul preoților e introdusă expres o derogare de la reguli: "preoții pot ține slujbe fără mască." Fiindcă BOR e de pe altă planetă, sunt extratereștri. Iar Arafat (un medic!) explică, halucina(n)t, că, pentru decizia asta "Nu trebuie neapărat argumente științifice." Conducerea României a legalizat crima. Doctorii antivacciniști, precum preoții antivacciniști, calcă și ei pe cadavre. Sunt cu toții sub psihoză.


- Intelectualii antivax - mi s-a atras atenția că și români inteligenți, educați, mari intelectuali, "minți strălucite" (unii considerați genii!, matematicieni, doctori, profesori de filozofie, scriitori - nu dau nume că-mi vine mie să leșin) cred în conspirații și de aia nu se vaccinează. Că, dacă aceste strălucite minți românești sunt antivaccin, atunci musai e ceva "profund și metafizic", "un fenomen" demn de "analiză" în antivaccinarea asta, nu doar așa, o simplă alba/neagra. E chiar alba/neagra: vaccin/covid, viață/moarte - un alt adevăr "cras și banal" (parafrazez o sintagmă Alexandru Dragomir). De covid se moare. Se moare de vaccin? Câți au murit de covid și câți de vaccin? Ba chiar aud că-l bagă și pe Dumnezeu în oala lor antivaccinistă! Abisal! Curat oală sub presiune! Respect pentru mințile lor strălucite însă, dacă pentru un astfel de inteligent o teorie a conspirației e mai tare ca groaza de a se omorî și de a omorî și pe alții colateral, atunci mă îndoiesc de umanitatea oricărui inteligent nevaccinat de pe planetă. Nimic nu justifică crima. Din contră, crima lui insultă și compromite însuși conceptul de "inteligență". Și ce zic ei de carnagiul covid al nevaccinaților care umplu spitalele, rezultat direct al nevaccinării pe care ei înșiși o susțin? Nu zic nimic, tac "onorabil"; n-am găsit nimic scris, nici un articol serios sau măcar un articolaș publicat de vreunul din ei, nici un argument solid - nimic. Cum or mai dormi ei noaptea, intelectualii ăștia antivacciniști, știind că vaxoscepticismul lor e posibil să fi contribuit la atâta moarte? De ce nu vin acum cu o teorie sofisticată, cu un eseu "profund" despre "fenomenul morții prin covid a nevaccinaților români", că doar suntem top mortalitate mondială și chiar merităm o "analiză"? Îmi și imaginez: discursul unui intelectual antivaccinist pe patul de spital al unui nevaccinat, ținând mâna bolnavului muribund în mâna lui și privindu-l drept în ochi: "Muriți de covid, fiindcă ați ales să nu vă vaccinați. Părerea mea de intelectual antivaccinist e că ați ales bine. Muriți bine. Libertatea de a nu vă vaccina e vitală. Chiar dacă vă omoară acum. Muriți, însă muriți cu libertatea intactă!" Cool, nu? La propriu și la figurat. Ah, e vorba aici de umanitate, aia de bază, aia de zero sau unu. O ai, ori n-o ai. Măcar să aibă mai multă grijă cu ce susțin, propagă și mai ales cu ce exemplu dau, că unii care le pun în aplicare ideile antivaccin pot muri din cauza asta și le cad pe conștiință. 500 de morți pe zi e un preț cam nerușinat pentru "profunzimile" intelectuale ale unor astfel de "strălucite minți" antivaccin... Și se pun singuri pe același plan cu categoria


- Șoșoacî - femeia-taliban - ultima categorie, n-are nevoie de nici un comentariu.


* * *

Toată planeta ar fi fost ca România acum dacă nu s-ar fi vaccinat: un carnagiu covid. A nu te vaccina, mai ales în timp de pandemie, e un primitivism inimaginabil și inacceptabil în secolul 21. Și o crimă. Crima nu e că mor ei, nevaccinații, ci crima e că omoară și vor omorî pe alții. Și crima asta trebuie oprită. Cele mai avansate minți umane au creat cea mai avansată tehnologie medicală revoluționară în premieră: vaccinul mRNA; tineri britanici de 20 de ani, studenți la medicină, s-au oferit să testeze pe ei vaccinul în faza de început - fiindcă au avut încredere totală în știință, în tehnologie, în specialiști. Și fiindcă au vrut să oprească covidul. Dacă era după mintea românului nevaccinat, dar mai ales a celui antivaccinist, omenirea ar fi dispărut până acum. Și n-ar fi fost asta o extincție prin prostie, ignoranță, primitivism, fundamentalism, dar mai ales egoism? Un egoism atroce? Noroc că omenirea înseamnă mai mult decât nevaccinații.


Ei, nevaccinații, pun în pericol întreaga planetă: acolo unde infectarea e mare, moarte multă și nevaccinații majoritari, acolo apar mutațiile virusului. România. E posibil ca România să fie sursa următoarei mutații a virusului.


Am oroare de peiorativul "Românica" și nu-l folosesc niciodată, însă acum se potrivește perfect nevaccinaților. Românicul nevaccinat. România din capul lor e un fel de Românică halucinată. Halucinată de ignoranță, prostie, fundamentalism, primitivism, conspiraționism. Li se pare lor că sunt un fel de "popor ales", că restul planetei va muri de la vaccin, numai ei, românicii nevaccinați, vor supraviețui, că ei sunt speciali. Halucinație colectivă. Românica halucinată a nevaccinaților. Între timp, taman ei, nevaccinații, mor - de covid. 2000 de morți de covid într-o săptămână e carnagiu, aproape toți nevaccinați (tineri, copii, părinți, bunici - fiecare copilul sau părintele cuiva, fiecare prieten, iubit, coleg, vecin cu cineva). O crimă care putea fi evitată prin vaccinare. Mă întreb cu groază câți din muribunzii nevaccinați din spitale regretă că nu s-au vaccinat, că nu și-au vaccinat familia, și cer vaccinul acum - prea târziu.


Pe nevaccinați și antivacciniști i-aș întreba două lucruri clare:

  1. dacă se îmbolnăvesc de covid (sau de un cancer, de ex.; sau de poliomielită, fiindcă bănuiesc că antivacciniștii n-au fost vaccinați nici anti-polio, au refuzat de mici, din fașă, toate vaccinurile obligatorii, nu? vaccinați obligatoriu de mici fiind, probabil că acum nici nu mai sunt în viață, nu?), ce fac concret: aleargă repede la spital sau nu? or să fie consecvenți cu propriile convingeri și or să refuze tratamentul și spitalizarea? Nu. Or să alerge înnebuniți la cel mai bun spital din preajmă. Nu cred în vaccin, dar vor să fie salvați de medicină. Nu au încredere în vaccin, dar vor tratament medical și vor să fie salvați, cu prioritate (înaintea altor bolnavi grav de alte boli) și gratuit (spitalizarea și tratamentul costă treizeci de mii euro/pacient covid în Europa vestică - a se vedea documentarul Deutsche Welle).

  2. care e planul lor de eradicare a covidului? cum plănuiesc ei să stopeze covidul pe planetă? Dacă dărâmi singura armă și speranță în fața morții covid - vaccinul -, trebuie să pui ceva în loc. Altfel nu ești decât un simplu și găunos demolator.

Între timp, cei care au nevoie de urgențe și de terapie intensivă (cu infarcturi, atacuri cerebrale, cei striviți în accidente rutiere, bolnavii de cancer etc) mor netratați fiindcă nu au loc în spitalele pline de nevaccinați covidați. Cine îi omoară? Nevaccinații. Din cauza nevaccinaților sistemul medical e sub o presiune fără precedent - fizic și psihologic -, cadrele medicale trăiesc într-un infern inimaginabil din afară, sunt traumatizate, epuizate, mulți fac PTSD (posttraumatic stress disorder) și nu-și mai pot practica meseria. Și totul putea fi evitat - cu un vaccin. Mai ales morțile. Se gândește vreun nevaccinat la infernul în care-i forțează pe doctori și pe asistente să trăiască? Nu cred și nu le pasă, e datoria medicilor să salveze, zic ei cu cinism. Se duc ei în spitale să-și ajute confrații nevaccinați să fie tratați, fac ei voluntariat în spitalele covid, să ajute? N-am auzit.


Iată, foarte detaliat, prin ce trece un cadru medical încercând să salveze un bolnav de covid (cu mai mult de 8 luni în urmă, înainte de vaccinare masivă, în UK): I'm an NHS consultant anaesthetist. I see the terror in my Covid patients' eyes


Eu sunt în Spania unde aproape 80% din populație s-a vaccinat (inclusiv copiii) și acum se intră în normalitate. Un milion jumate s-au vaccinat deja cu doza a treia. Au văzut ce e în România, și spaniolii pe care-i cunosc mă întreabă: ce-au românii de nu se vaccinează? Ei n-au auzit de vaccin? Ba au auzit, le răspund, vaccinarea e la liber și gratuită, însă românii refuză vaccinul. Refuză vaccinul? De ce ?? întreabă spaniolii uimiți, nevenindu-le să creadă. Ce să le explic? Nu pot da nici un motiv care să nu sune aiuritor. Sunt iresponsabili, concluzionează ei. România e acum ca Italia la începutul pandemiei. Însă atunci vaccinul nu exista. Între timp, a fost inventat. Altfel, omenirea întreagă ar fi fost în situația României de acum; sau n-ar mai fi fost deloc.


De altfel, exact ce bănuiam: nevaccinații covidați din alte țări europene occidentale sunt în bună parte români nevaccinați emigrați: "Spitalele din Spania, pline de români nevaccinați"(în Italia la fel). Într-o țară 80% vaccinată, ei au aroganța să nu se vaccineze. De ce își bat joc de țara care-i găzduiește? Că mi s-a atras atenția să nu mai dau în "oamenii simpli din România", în "bietul român" nevaccinat. Iată că și românul emigrat în occident tot ca românul din țară e: refuză vaccinul. Am fost recent în consulatul din Castellon-ul despre care vorbește articolul, și i-am văzut: într-o încăpere de 4 metri pe 4, cu geamuri și uși închise, fără nici o aerisire, erau 4 funcționari din care unul fără mască! și 4 aplicanți; și trebuia să-ți scoți masca să te fotografieze pentru pașaport, și firește că nimeni nu dezinfecta nimic. M-au înspăimântat. În Spania nu mai pot avea nici o scuză că nu s-au vaccinat, nu mai pot da vina pe politic, pe guvern, pe stat, pe autorități, pe sistemul sanitar, pe alții etc., ca în România. Aud că în Italia, unde sunt mai stricți cu nevaccinații, românicul nevaccinat preferă să-și piardă jobul și să se întoarcă în România decât să se vaccineze. E evident că nu are a face locul de pe planetă, țara în care e, guvernul, politicul, sistemul sanitar, nimic. Asta e esența românicului nevaccinat de pretutindeni: psihoză și/sau primitivism și fundamentalism religios.


În România, politicul a eșuat jalnic și tragic în criza covid evitabilă printr-o campanie inteligentă de vaccinare națională. Însă orice om cu capul pe umeri nici nu se uită la politic și nu așteaptă nimic de la politic pentru a lua o decizie de viață și de moarte în vremuri de pandemie planetară (mai ales într-o țară pățită ca România, veșnic cu guverne de la care n-ai ce aștepta), ci se uită la cifre, la ce se întâmplă în lume, face research, internetul e plin de date și statistici și facts despre covid și vaccin. Sau pur și simplu își folosește bunul simț și judecata ca să-și dea seama că are datoria să se vaccineze fiindcă vaccinul e singura salvare (ca acest om dintr-un sat din Turcia, de exemplu, care, bazat pe observația lui directă, concluzionează: "[la noi în sat] cei nevaccinați sunt la terapie intensivă, cei vaccinați trec ușor peste boală" - ăsta e cel mai clar argument pentru vaccinare pe care-l poate da cineva). Repet: în lumea civilizată, a te vaccina nu mai e opțiune personală ci datorie morală și mai ales civică, a te vaccina înseamnă a te proteja pe tine, pe ceilalți și sistemul de sănătate (personalul medical mai ales).


Get the vaccine, save lives! era sloganul într-o țară civilizată a lumii. În România nimeni nu spune asta clar și limpede în massmedia: că vaccinându-te salvezi vieți (și nu omori colateral). Am văzut, în schimb, mediatizată o anume militantă antivaccin, urlând isteric și dement. Părea gata să omoare. Părea un taliban-femeie. "Armele" antivacciniștilor sunt letale: prostia, ignoranța, primitivismul, fundamentalismul, conspiraționismul, lipsa spiritului civic, lipsa iubirii de aproapele. Talibanii spiritului (aici intră și o bună parte din BOR).

Massmedia românească ar trebui să publice zilnic statisticile și graficele de pe Johns Hopkins, infectările, morțile, vaccinările. Să vadă și nevaccinații ce se întâmplă în restul lumii, căci pare că românul nevaccinat trăiește într-un borcan din care nu vede nimic - borcanul aburit al minții lui -, nu într-o țară, nu într-un stat european, nu în Europa și nu pe planeta asta. Știe românul nevaccinat că 2.8 miliarde de oameni s-au vaccinat complet și 6.7 miliarde doze vaccin s-au administrat în lume? Că 78% din populația Spaniei e vaccinată cu doza completă? Că 241 milioane infectați covid global? Că aproape 5 milioane au murit de covid? Aici infectările https://coronavirus.jhu.edu/map.html, aici vaccinarea https://coronavirus.jhu.edu/vaccines/international. În graficul vaccinării nici n-am avut răbdare să găsesc România, e la coada listei, printre țările unde oamenii s-ar vaccina dar n-au vaccinuri destule (în timp ce România vinde sau donează vaccinuri fiindcă lumea refuză).


În Spania vaccinul nu a fost și nu este "la liber". Însă e pe locul 3 în Europa la vaccinare, după portughezi și maltezi. Au făcut o treabă excelentă. Nu au lăsat vaccinarea - această chestiune de viață și de moarte - la decizia cetățeanului. Nu. I-au programat pe toți la vaccinare, pe grupe de vârstă. Fără programare nu te puteai vaccina, chiar să fi vrut. Fiecare cetățean a primit un sms pe telefon cu data, ora și locul unde este vaccinat, atât, fără obligat, fără tras de mânecă, fără mărețe campanii media de awarness. Și spaniolii s-au dus la vaccinare fiindcă au conștiință civică puternică, fiindcă prețuiesc viața și le pasă de aproapele lor, de familie, de prieteni, de cei din jur, și ca să evite să pună presiune pe sistemul medical, să nu-l aducă în colaps.



La început am fost revoltată de sistemul spaniol și admiram faptul că în România te puteai vaccina când voiai și fără protocol. Însă sistemul spaniol de programare a vaccinării a funcționat superb. Clockwork. Rezultatele se văd acum: revin la normalitate. Și rezultatele vaccinării la liber din România se văd tot acum: carnagiul covid, care e abia la început. Și vine iarna...

Ce mi se pare absolut nedrept e că acești nevaccinați sunt tratați preferențial și cu prioritate. Spitale normale și maternități au devenit peste noapte spitale covid, au evacuat bolnavi "normali" și bolnavi grav, i-au trimis acasă ca să poată fi tratați nevaccinații - care, culmea!, țipă ca sunt discriminați. Discriminați sunt bolnavii normali că sunt evacuați din spitale. Și discriminate sunt cadrele medicale că trebuie să trăiască în infern, epuizate și trecând prin ce trec ca să salveze nevaccinații. Discriminați sunt toți, dar nu nevaccinații care sunt tratați preferențial și cu prioritate, și care au tupeul să țipe că libertatea lor! Iată unde-i duce libertatea aia: într-un sac de plastic. Într-un sac de plastic stivuit peste alte cadavre în saci de plastic, pe holurile spitalelor fiindcă morgile sunt pline. Și tot carnagiul ăsta putea fi evitat prin vaccinare.

Așa se moare de covid în România: nevaccinat, dar cu libertatea intactă! Libertatea de a muri, libertatea de a abuza de alții (cadrele medicale, pacienții care nu pot avea acces la tratament), libertatea de a se sinucide și de a omorî și pe alții. Asta e libertatea nevaccinaților. E alegerea lor, își aleg singuri moartea, se sinucid. Nu moartea de covid a nevaccinaților e crima, ci faptul că, din pricina nevaccinaților, mor alții. Asta e crima.



* * *

Dintre toți oamenii pe care-i cunosc personal, din mai multe țări de pe câteva continente - familie, rude, prieteni, vecini, cunoscuți - numai doi prieteni din România refuză vaccinul. Le e frică să nu-i omoare. Sunt oameni inteligenți, umani, prieteni extraordinari de aproape o viață, și tocmai de asta îmi provoacă perplexitate. E bizar că doi oameni ca ei se tem de vaccin. Aș vrea să-i pot înțelege. Poate că între timp se va inventa un medicament-minune și vaccinul nu va mai fi necesar. Însă mi-e teamă că nici pe ăla nu-l vor lua, de frică să nu-i omoare. Și s-au și supărat pe mine. Ei s-au supărat definitiv, mi-au interzis să-i mai contactez vreodată și-au zis că-i jignesc cu textul ăsta. Nu despre ei și nu pentru ei am scris textul ăsta. Sau poate și pentru ei, cu gândul că poate așa vor înțelege cum se văd lucrurile din afară și cât de absurd e să nu te vaccinezi, și cu dorința subconștientă de a le schimba părerea despre vaccin. Mă îngrijorează enorm. Se află sub psihoza românească antivaccin. Sunt curioasă, peste 5 ani, dacă fiecare vom avea aceeași părere despre vaccin ca acum. Și, atunci, s-a meritat să ne supărăm? Ei, de fapt, de ce s-au supărat pe mine? Fiindcă eu m-am supărat pe nevaccinați în general? Le las aici acest mesaj: Îmi pare rău că ați luat textul ăsta atât de personal. Mi-ați fost mai mult decât prieteni, mi-ați fost familie. Am trecut prin atâtea împreună și niciodată nu mi-am imaginat că ne vom despărți, încă în viață fiind. Așa cum mi-ați cerut, n-am să vă mai caut. Însă eu sunt aici, aceeași. Dacă vreți să vorbiți cu mine, eu nu plec nicăieri și nici nu mă despart de voi.


Când am scris textul ăsta am avut în minte tot timpul trei persoane care, în copilăria lor, n-au putut avea acces la vaccinul anti-poliomielită fiindcă nu se inventase încă sau nu ajunsese încă în țările lor, și au suferit toată viața: mătușa mea care nu auzea și nu putea vorbi bine, vecina mea care nu putea vorbi și auzi aproape deloc, avea oasele afectate și a trăit o viață ascunsă în casă, și o prietenă din UK care toată viața a cărat un tub de oxigen într-un căruț după ea, avea oasele picioarelor afectate și deformate, rămase ca de copil, plus alte afecțiuni ale organelor interne. Toate trei au suferit așa fiindcă n-au putut avea vaccinul. Știu că, dacă ar fi trăit și ar fi trecut prin pandemia asta, s-ar fi vaccinat anti-covid fără ezitare. De asta nu-i pot înțelege pe nevaccinați și anti-vacciniști. Pe ei ce orbire și surzenie îi rătăcește?


Coincidență, azi (4 noiembrie) pe yahoo acest articol, tocmai despre un supraviețuitor polio, care n-a avut acces la vaccin când era copil, a paralizat complet și trăiește de 70 de ani într-un cilindru de metal de la gât în jos: un imens plămân artificial, the iron lung - povestea integrală aici The man in the iron lung. O poveste extraordinară despre un om extraordinar. Și paralelă polio/covid. Diferența majoră e că polio a fost mult mai puțin transmisibilă și foarte mult mai puțin mortală. Cu atât mai năucitor e să vezi că românii refuză, în secolul 21, majoritar, vaccinul covid!


Asemănări polio - covid:

  • plămânul e afectat, însă diferit: "poliomyelitis kills by suffocation – not by damaging the lungs, as Covid-19 does, but by attacking motor neurons in the spinal cord, weakening or severing communication between the central nervous system and the muscles."

  • ca în covid, unii îl cară și-l dau mai departe fără simptome, alții au simptome ușoare, alții severe, alții mor. "Before the arrival of a vaccine in 1955, what made polio so terrifying was that there was no way of predicting who would walk away from an infection with a headache, and who would never walk again."

  • ambele au provocat o teroare a epidemiei - "the terror of epidemics".

  • și, concluzia: "like polio, Covid-19 can be transmitted by silent carriers who don’t know they have it. Like polio, it has put normal life on hold. And just as with polio, we are pinning our hopes on a vaccine." Numai vaccinul a stopat polio. Și oamenii (mai ales părinții) l-au așteptat și l-au primit ca pe singura salvare, nu l-au demonizat, nu l-au refuzat, nu l-au pus la îndoială. Din contră. Mi se pare absurd să și scriu lucrurile astea, atât sunt de evidente. E evident că asta e și singura speranță acum, în covid - vaccinul!

Mi-am epuizat răbdarea. Ca final al textului ăstuia, vorba unei prietene vaccinate către o prietenă de-a ei vaxofobă: "Fa, ești tâmpită? Te-a vaccinat partidul comunist român când erai mică cu anti-polio, anti-tbc, anti-pule, anti-pizde, și ce, ai știut tu cu ce te injectează? Ai murit? N-ai murit! Du-te, fa, și te vaccinează liniștită! Te-ai prostit de tot acu la bătrânețe!"


Epilog: vaxofoba nu s-a dus să se vaccineze. Acum e moartă. De covid. A murit susținând, ca orice bun antivaxer, că covidul nu există. Desigur. Nici moartea ei nu există, și de fapt nici viața ei nu există. Nici planeta. Nici universul. ...Și, de fapt, așa și este: pentru antivaxeri viața încă unui om mort de covid nu contează deloc, viața nimănui nu contează deloc; dacă ar conta, ar înceta să-și mai propage ideile morbide.



Concluzia: români nevaccinați, e al 14-lea ceas, treziți-vă. Vaccinați-vă. Salvați vieți. Salvați Viața.



A coalition of 60 top USA hospitals and healthcare institutions have joined forces in a nationwide campaign to encourage adults to get vaccinated against COVID-19. Led by Cleveland Clinic and Mayo Clinic, the campaign “Get the Vaccine to Save Lives” is designed to reassure the public that vaccines are safe, effective and necessary to achieve herd immunity and return to normal activities.


Citiți, vă rog, și despre Sarah Gilbert (Dame Sarah Catherine GilbertDBE), inventatoarea vaccinului AstraZeneca. A dormit 4 ore pe noapte și a lucrat la vaccinul ăsta, să facă un bine omenirii. Primii care au testat vaccinul, primii oameni vaccinați anti-covid din lume, au fost propriii ei copii, singuri s-au oferit să fie cobai (și iată că n-au murit!). Cum vi se pare asta, oameni buni care n-aveți încredere în vaccin?



Românicul liber covidat. Cu moartea pre viața altora călcând...


Derivă direct din românicul liber nevaccinat. Zburdă liber pe stradă, în birouri, în piețe, în magazine, baruri, săli de așteptare, mijloace de transport în comun, spații închise și deschise - e peste tot.


Generozitatea românului e mare. Dacă are covid, de ce să nu dea și altora? De ce să stea el acasă și să nu dea și altora din covidul lui abundent? De ce să aibă numai el? Ia covidul, neamule! Și nu acceptă un „nu” din partea ta. Se înfurie dacă nu-i accepți generozitatea. Dacă te vede cu mască, te huiduie. Ba mai are puțin și te linșează. Dacă-l eviți, se înghesuie și mai tare în tine. Îți vorbește drept în nas, să fie sigur că te împroașcă bine cu scuipat. Și covid.


Guvernul părtaș la crima nevaccinaților e părtaș și la crima covidaților care nu-i protejează pe ceilalți. Poliția e, și ea, părtașă. Nimeni nu controlează dacă covidatul stă acasă în izolare sau nu. Te trezești în birou cu un covidat care-ți aduce certificatul de covidat, că tocmai a aflat că e pozitiv și-și cere concediul. Fără mască, fiindcă nu e lege. Te întâlnești pe stradă cu rude sau cunoscuți despre care ai aflat prin terți că au covid, și nu te ocolesc, nu, vin direct sub nasul tău să-ți povestească vrute și nevrute și cum se manifestă covidul pe ei, ce le face, cum e. Alții, nici nu spun cuiva că au covid. De fapt, te intersectezi cu toți cunoscuții pe stradă și te uiți la fiecare și nu știi: care are covid, care n-are? Îți vine să pleci în pustie, să nu mai întâlnești nici un „human” în preajmă.


Există și o categorie tragică: cei care știu că au covid și se duc la serviciu din spaima și disperarea de a nu-și pierde locul de muncă (asta spune tot despre guvernările de căcat pe care România le are de vreo sută de ani). Un cunoscut bolnav de covid a murit în trenul cu care făcea naveta; plecase de la birou fiindcă se simțea tot mai rău și a murit așa, pe o banchetă într-un vagon de tren în drum spre casă. Fiindcă i-a fost frică să meargă la doctor sau să stea acasă, să nu-și piardă jobul.


Alții stau acasă dar nu se declară, ca să nu crească incidența în localitate și să-i treacă în zona roșie. Ce spirit civic morbid!


Există covidați idioți și în alte țări, dar parcă sunt ceva mai controlați, nu zburdă chiar liber peste tot. Ba, Marea Britanie. Nu covidații, ci covidioții care, e cert, umblă fără mască. Fiindcă nu-s restricții. Români care vin din Marea Britanie umblă fără mască fiindcă așa se umblă acolo; conservatorii, în frunte cu Boris Johnson, în ședințele de guvern - fără mască, să-i vadă tot poporul și tot mapamondul. Covidioți. Iresponsabili. Britănicul covidiot. Și românicul venit de acolo zice: ce, mă, știi de unde vin io? din Anglia, și acolo nu se poartă mască, de ce să port io aici? englezii sunt deștepți, eu fac ca ei, nu ca românii proști. Marele prost e chiar el. În Marea Britanie lumea nu prea poartă mască fiindcă s-a vaccinat masiv și continuă să se vaccineze, de asta, chiar dacă incidența crește, spitalizarea și mortalitatea sunt mici; în România - e taman invers, e carnagiu covid, fiindcă sunt majoritar nevaccinați. Românicul venit din Anglia nu înțelege situația asta și copiază ca prostul numai ce vede, fără să gândească. Totuși, vaccinat-nevaccinat, britănicul covidiot (sau germănicul, olăndicul etc.), absolut fără să vrea, prin exemplul lui de a nu purta mască, dă apă la moară covidioților de pretutindeni. Diferența e: britanicul, dacă are covid, admite, se declară, stă acasă, respectă izolarea; românul, nu, el continuă să iasă din casă, nu se declară, și continuă să umble fără mască. Un criminal.


... Că se revolta un nevaccinat antivaccinist (dar nu recunoștea că e antivaccinist): ce, de-aia s-a murit la Revoluție, ca să n-am eu acum libertatea de a nu mă vaccina?! Păi, conform gândirii lui, deduc că de-aia s-a murit, oameni buni, la „revoluție”: ca să aibă tot românicul libertatea de a fi și covidat, și covidiot. Covidiotul covidat.


Le dedic acest proverb italian (zona Toscana): "La madre degli stolti è sempre incinta" = the mother of (cov)idiots is always pregnant.



bottom of page